Venlo start pilot met ‘houd de lijn vrij-tegels’

Venlo start pilot met ‘houd de lijn vrij-tegels’

Tegel ‘Houd de lijn vrij’

Voor blinden en slechtzienden is het vaak een probleem; obstakels op de blindengeleidelijnen. Daarom start de gemeente, in samenwerking met de Venlose Gehandicaptenraad, een pilot met opvallende, blauwe straattegels. Vandaag zijn de eerste tegels, die weggebruikers oproepen om de geleidelijnen vrij te houden van obstakels, op 10 plekken in de binnenstad geplaatst. Samen met de Gehandicaptenraad heeft de gemeente de locaties bepaald: Vleesstraat, Parade, Keulse Poort en het NS Station Venlo.

De geleidelijnen zijn de geribbelde tegels op de grond, die worden gebruikt door mensen met een visuele beperking om hun weg te vinden in de openbare ruimte. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op, met name in de drukke winkelstraten van de Venlose binnenstad.

“Nog steeds houdt 56% van de mensen geen rekening met het vrijhouden van deze geleidelijnen, constateert wethouder Frans Schatorjé (Zorg, Welzijn & Onderwijs). “Daar gaan we iets aan doen, dat moet echt verbeteren. Met deze speciale tegels willen we de openbare ruimte in de binnenstad toegankelijker en veiliger maken voor mensen met een visuele beperking.”

In Venlo is eerder met stickers op de bestrating geprobeerd om het publiek te attenderen op het vrijhouden van de geleidelijnen. De stickers waren echter snel versleten. Vandaar dat Venlo nu kiest voor duurzame symbooltegels. Op deze zogenaamde ‘houd de lijn vrij-tegels’ staat een figuur die met zijn taststok over de lijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’.

De tegel wordt in meerdere Nederlandse gemeenten gebruikt en is samen met expertisepartijen ontwikkeld. Wanneer de ervaringen positief zijn, zullen de tegels na de pilotperiode ook in andere stadsdelen geïntroduceerd worden.